Pompierii argeșeni, 115 misiuni pe teritoriul județului
În perioada 05.07.2025, ora 08:00 – 07.07.2025, ora 08:00, pompierii argeșeni au desfășurat 115 misiuni pe teritoriul județului, iar cele mai semnificative dintre acestea au fost următoarele:
INCENDII:
05.07.2025
Pompierii argeșeni au intervenit în comuna Micești, strada Principală, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la acoperișurile a două locuințe, pe o suprafață de aproximativ 450 mp și o cantitate de aproximativ 3.000 kg de plante furajere, depozitată în podul uneia dintre case. Nu au fost înregistrate victime, iar cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost scurtcircuit electric, de la un conductor, cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată.
06.07.2025
Colegii noștri de la Detașamentul Curtea de Argeș au acționat în municipiul Curtea de Argeș, strada Elena Cuza, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un apartament. La sosirea echipajelor operative, incendiul se manifesta în interiorul a două încăperi, flăcările prezentând pericol de propagare la întreaga locuință. În urma evenimentului au ars bunurile din interiorul camerelor, precum obiecte de mobilier, aparatură electrocasnică și materiale textile. Nu au fost înregistrate victime. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost fumatul în locuri nepermise.
În această perioadă cu temperaturi ridicate, pompierii se confruntă zilnic cu incendii de vegetație, care se extind rapid și pun în pericol oameni, animale, locuințe și păduri. Numai în intervalul de referință, colegii noștri au acționat pentru stingerea a opt astfel de arderi, suprafața de teren afectată ajungând la aproape două hectare de teren.
Incendiile s-au produs, după cum urmează: comunele Ungheni (au ars aproximativ 10.000 mp de miriște. La misiunea de stingere a participat și personal al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență), Drăganu (aproximativ 5.000 mp de vegetație uscată și mărăciniș, în urma evenimentului fiind afectată și astereala unei case), Leordeni (în jur de 20 mp de vegetație uscată), Hârsești (circa 2.000 mp lan de grâu), Negrași (aproximativ 1.000 mp de vegetație uscată), orașele Ștefănești (aproximativ 250 mp de vegetație uscată) și Mioveni (circa 250 mp de vegetație uscată. La sosirea pompierilor, incendiul prezenta pericol de extindere la un lan de grâu).
REAMINTIM CETĂȚENILOR:
Arderea necontrolată a vegetației uscate este STRICT INTERZISĂ, deoarece poate avea consecințe grave asupra mediului, solului, proprietăților și vieții oamenilor.
În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar, în contextul temperaturilor foarte ridicate, a secete, și a vântului puternic, riscul ca incendiile de acest tip să se transforme într-unele de amploare este foarte ridicat.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul 1, litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.
INTERVENȚII SMURD ȘI ALTE MISIUNI:
În perioada supusă analizei, colegii noștri au fost solicitați să intervină în cazul a cinci evenimente rutiere în care au fost implicate nouă vehicule, pompierii asigurând măsurile specifice de prevenire a incendiilor, iar echipaje SMURD și ale Serviciului de Ambulanță Județean Argeș au asigurat asistența medicală. În urma producerii evenimentelor, au fost monitorizate trei persoane, ulterior, una dintre acestea fiind transportată la spital.
De asemenea, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 64 de situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați!
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Totodată, un mijloc de informare rapid și sigur este și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.