Buletin informativ

Pompierii argeșeni, 41 misiuni pe teritoriul județului

În perioada 08.07.2025, ora 08:00 – 09.07.2025, ora 08:00, pompierii argeșeni au desfășurat 41 misiuni pe teritoriul județului, iar cele mai semnificative dintre acestea au fost următoarele:

 

            INCENDII:

            Pompierii de la Detașamentul Curtea de Argeș au intervenit în comuna Corbeni pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism. La sosirea colegilor noștri, ardeau în dezvoltare elemente combustibile de la nivelul compartimentului motor al vehiculului. Nu au fost înregistrate victime, iar cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic, din cauza unor scurgeri de lichide combustibile.

 

            Colegii noștri de la Detașamentul Câmpulung au intervenit în localitatea Poienarii de Muscel pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism. La sosirea pompierilor, ardeau mase plastice, flăcările prezentând pericol de propagare la întreg vehiculul. Incendiul a fost stins în limitele găsite. Cauza probabilă de izbucnire a acestuia a fost efectul termic, din cauza unor scurgeri de lichide combustibile.

 

            În perioada supusă analizei, colegii noștri au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea a cinci incendii de vegetație uscată, izbucnite în mai multe zone ale județului, în urma cărora a fost afectată o suprafață de teren de aproape 22.000 mp.

            Echipajele operative au intervenit cu promptitudine pentru stingerea flăcărilor, prevenind astfel extinderea acestora la vecinătăți și limitând pagubele materiale.

            Arderile s-au produs în comunele Bălilești, Tigveni, Râca, Leordeni și Oarja, iar în pe lângă vegetația uscată, au mai ars și10 ml gard din lemn și două anexe gospodărești.

 

❗️ PREVENȚIA, esențială pentru evitarea tragediilor. Incendiile de vegetație uscată se extind rapid pe suprafețe mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea focului. În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații devin deosebit de periculoase, mai ales dacă în apropierea zonelor afectate se află locuințe.

 

❗️REAMINTIM CETĂȚENILOR faptul că, potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul 1, litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

 

            INTERVENȚII SMURD ȘI ALTE MISIUNI:

            În intervalul de referință, colegii noștri au fost solicitați să acționeze în cazul a două evenimente rutiere în care au fost implicate trei vehicule, pompierii asigurând măsurile specifice de prevenire a incendiilor, iar echipaje SMURD și ale Serviciului de Ambulanță Județean Argeș au asigurat asistența medicală. În urma producerii evenimentelor, o persoană de sex masculin a fost monitorizată și transportată la spital.

 

            Totodată, în urma vântului puternic, pompierii argeșeni au intervenit în municipiul Pitești și comunele Bălilești și Godeni pentru degajarea unor elemente de un acoperiș și a unei table de pe fațada unui bloc, care prezentau pericol de cădere, periclitând astfel siguranța trecătorilor, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, până la sosirea unei echipe a distribuitorului de energie electrică, în cazului unui cablu de energie electrică desprins și căzut pe crengile unui copac și degajarea unor crengi de pe carosabil.

 

            De asemenea, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 20 de situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență. 

            În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Nu uita!

            Și TU poți preveni tragediile! Respectă regulile de siguranță și informează-te despre măsurile de protecție!

            Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro.           

            Totodată, un mijloc de informare rapid și sigur este și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.