Buletin informativ

61 misiuni ale pompierilor argeșeni pe teritoriul județului

În perioada 07.07.2025, ora 08:00 – 08.07.2025, ora 08:00, pompierii argeșeni au desfășurat 61 misiuni pe teritoriul județului, iar cele mai semnificative dintre acestea au fost următoarele:

 

            INCENDII:

            Doar în ultimele 24 de ore, în urma arderilor necontrolate, în județul Argeș, a fost afectată o suprafață de teren de aproape 14 hectare.

            Echipajele operative au intervenit cu promptitudine pentru stingerea celor șapte incendii izbucnite în diverse zone, prevenind astfel extinderea flăcărilor la vecinătăți și limitând pagubele materiale.

            Arderile s-au produs în următoarele zone: comuna Stolnici, strada Principală (au ars aproximativ 1.000 mp lan orz, circa 11.000 mp lan de grâu și în jur de 38.000 mp miriște de grâu. La misiunea de stingere a participat și personal al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU)), două incendii izbucnite în comuna Merișani (au ars în jur de 1.500 mp de vegetație uscată și mărăciniș), comuna Căteasca, strada Principală (au ars aproximativ 5.000 mp de vegetație uscată și mărăciniș), orașul Ștefănești, strada Sticlelor (au ars vegetație uscată pe o suprafața de aproximativ 600 mp și lan de grâu pe o suprafața de circa 1.500 mp) și două incendii izbucnite în orașul Costești, strada Luncilor (au ars aproximativ 70.000 mp cultură de grâu, circa 10.200 mp vegetație uscată litieră și circa 500 kg deșeuri menajere. La misiunea de stingere a participat și personal SVSU).

 

❗️ PREVENȚIA, esențială pentru evitarea tragediilor 

Incendiile de vegetație uscată se extind rapid pe suprafețe mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea focului. În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații devin deosebit de periculoase, mai ales dacă în apropierea zonelor afectate se află locuințe.

 

Este esențial ca oamenii să conștientizeze riscurile asociate arderii vegetației uscate. Pentru a preveni tragedii, trebuie respectate regulile de siguranță. Arderea vegetației uscate este strict interzisă, la fel și utilizarea focului deschis pentru gătit în zone cu risc de incendiu, mai ales pe timp de vânt puternic.

 

Cea mai frecventă cauză a incendiilor de vegetație uscată este factorul uman, fie prin incendierea intenționată a miriștilor și a terenurilor pentru igienizare, fie prin neglijență, cum ar fi nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor sau aruncarea resturilor de țigări aprinse.

 

❗️REAMINTIM CETĂȚENILOR faptul că, potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul 1, litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

 

            INTERVENȚII SMURD ȘI ALTE MISIUNI:

            Colegii noștri de la Detașamentul de Pompieri Pitești au intervenit în municipiul Pitești, zona Podul Viilor, în cazul unui eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme. Paramedicii SMURD au asistat o persoană de sex feminin, în vârstă de aproximativ 65 de ani, care prezenta atac de panică. În urma monitorizării, nu a fost necesar transportul la spital. Pompierii au mai asigurat și măsuri specifice de prevenire a incendiilor.

 

            De asemenea, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 36 de situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență. 

            În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Nu uita!

            Și TU poți preveni tragediile! Respectă regulile de siguranță și informează-te despre măsurile de protecție!

            Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro.           

            Totodată, un mijloc de informare rapid și sigur este și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.