În Argeș, peste 15 hectare de teren mistuite de flăcări

În perioada 07 – 09 martie 2025, pompierii argeșeni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 22 de incendii, în urma cărora au ars vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș.

Astfel spus, zilnic, colegii noștri au fost solicitați să acționeze în mai multe zone din județ, pentru a stinge flăcările de pe hectare întregi de teren, fiind afectată chiar și vegetația din păduri.

Reamintim că în cazul acestor tipuri de arderi, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare de teren, fiind întețite de vânt și favorizate de vegetația uscată, iar salvatorii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea incendiilor către păduri, alte terenuri și zonele locuite.

Având în vedere faptul că oamenii nu au înțeles riscurile la care se supun ei înșiși, dar și pe cei din jur, arderile necontrolate putând avea urmări grave pentru viața locuitorilor, a habitatelor naturale și a bunurilor materiale, pentru a-i responsabiliza, instituția noastră, prin intermediul tuturor structurilor abilitate, dar și cu sprijinul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și al preoților care slujesc în lăcașurile de cult din județul Argeș, desfășoară informări preventive. Scopul acestora este de a educa populația, pentru reducerea numărului de incendii de acest fel.

Zonele afectate în urma acestor incendii sunt: localitățile Băiculești (aproximativ 1.000 mp), Uda (aproximativ2.000 mp), Cicănești (aproximativ 10.000 mp), Corbeni (aproximativ 5.000 mp), Călinești (trei incendii, aproximativ 26.200 mp), Albeștii de Muscel (două incendii aproximativ 40.600 mp), Budeasa (aproximativ 20.000 mp), Priboieni (aproximativ 250 mp), Mușătești (aproximativ 10.000 mp), Dobrești (aproximativ 1.500 mp), Lerești (aproximativ 200 mp), Mihăești (aproximativ 300 mp), Bradu (aproximativ 10.000 mp), orașele Ștefănești (aproximativ 700 mp), Costești (aproximativ 15.000 mp), Topoloveni (aproximativ 4.000 mp) și municipiile Câmpulung (aproximativ 100 mp), Pitești (aproximativ 5.000 mp), Curtea de Argeș (aproximativ 30 mp și în jur de 1 mc scândură).

O secundă de neglijență poate însemna vieți pierdute! Ai grijă de tine și de cei dragi!

Schimbarea poate începe cu fiecare dintre dumneavoastră! Respectați regulile de siguranță și informați-vă despre măsurile de protecție pe platforma Fii pregătit!

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Atenție! Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri!