Buletin informativ - 45 de misiuni ale pompierilor argeșeni
În perioada 12.03.2025, ora 08:00 – 13.03.2025, ora 08:00, pompierii argeșeni au desfășurat 45 misiuni pe teritoriul județului, iar cele mai semnificative dintre acestea au fost următoarele:
INCENDII:
(ora 09:41) Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat de la Detașamentul Curtea de Argeș au intervenit în comuna Băiculești, zona Tutana, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o automacara. La sosirea forțelor de intervenție, vehiculul ardea generalizat, cu degajare mare de fum. Echipajul medical nu a identificat victime, conducătorul acesteia evacuându-se pe cont propriu, până la sosirea forțelor de intervenție.
(ora 16:35) Șapte echipaje de pompieri cu cinci autospeciale de stingere, o autoplatformă și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat au intervenit în comuna Bradu, strada Cetului, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o hală. În urma evenimentului, au ars construcția, pe o suprafață de aproximativ 200 mp, o cantitate de circa 300 kg deșeuri electronice, în jur de 300 kg deșeuri din cauciuc, dar și obiecte de mobilier și materiale textile, depozitate în interiorul acesteia. La sosirea echipajelor operative, flăcările violente prezentau pericol de propagare la construcțiile învecinate, dar și la utilajele din apropiere. Evenimentul nu s-a soldat cu victime. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor negative, pompierii militari și voluntari au intervenit mai bine de patru ore. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost conductor, cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată.
Pentru a preveni producerea unor astfel de situații, care vă pot pune în pericol viața sau bunurile materiale, pompierii argeșeni vă recomandă să respectați următoarele măsuri de siguranță pentru acest tip de risc:
Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, boiler, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ștecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
Nu suprasolicitați instalația electrică. Alocaţi fiecărui aparat câte o priză.
Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.
(ora 19:48) Punctul de Lucru Rucăr a intervenit în comuna Dragoslavele pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei locuințe. În urma evenimentului, a ars funinginea din interiorul acestuia. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost coș, canal, burlan de fum necurățat de funingine.
Pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, țineți cont de sfaturile noastre:
• verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
• coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
• coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).
De asemenea, echipajele SMURD au intervenit în teritoriu în 36 de situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați!
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Totodată, un mijloc de informare rapid și sigur este și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.